Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ... ΜΕΛΛΟΝ

Το 1ο τεύχος της "Παρρησίας" εκδόθηκε την Άνοιξη του 1999 και από τότε έχουν κυκλοφορήσει 14 τεύχη. Η συντακτική ομάδα κάθε χρόνο ανανεώνεται, μερικώς τουλάχιστον, κι έχουν συνολικά ως σήμερα συμμετάσχει στην έκδοση περισσότεροι από 250 μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου Ψαχνών.
.
Η πορεία του περιοδικού υπήρξε εντυπωσιακή και αρκετά μάλιστα από τα θέματά του προβλήθηκαν ή και αναδημοσιεύθηκαν αυτούσια, όχι μόνο από τοπικά, αλλά και μεγάλα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι η "Παρρησία" είναι το μοναδικό μαθητικό περιοδικό που έχει δύο φορές κερδίσει το Βραβείο καλύτερου ρεπορτάζ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Περιοδικών της εφημερίδας "Τα Νέα".
.
Εκτός, πάντως, των διακρίσεων και του αμιγώς δημοσιογραφικού της έργου, η ¨Παρρησία" συνέβαλε ουσιαστικά και στην επίλυση του προβλήματος υδροδότησης των Ψαχνών, παρεμβαίνοντας δυναμικά στη χρονίζουσα και αδιέξοδη διαμάχη μεταξύ Δήμου Μεσσαπίων και Μονής Μακρυμάλλης. Ίσως, μάλιστα, δεν έχει επαρκώς εκτιμηθεί, σε τοπικό έστω επίπεδο, η προσφορά της ως προς το μέγα τούτο ζήτημα, για το οποίο η εφημερίδα "Τα Νέα" αφιέρωσε ένα δισέλιδο (16 - 5 - 2000), υπό τον εύγλωττο τίτλο "Οι μαθητές αγωνίστηκαν με παρρησία και ξεδίψασαν 15.000 ανθρώπους", με την επεξήγηση, ως υπότιτλο, ότι "Το ρεπορτάζ των παιδιών έφερε αποτέλεσμα!". Να σημειωθεί δε ότι η καταλυτική παρέμβαση της "Παρρησίας" αντιμετωπίστηκε από την τότε ηγουμένη (Μαριάμ) της Μονής Μακρυμάλλης - καθαιρέθηκε το 2007 - με υποβολή μήνυσης, για διαπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση διά του τύπου, εναντίον του συντονιστή καθηγητή. Η υπόθεση, πάντως, δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο, διότι μεσολάβησε αθωωτικό Βούλευμα του Συμβουλίου πλημμελειοδικών.
.
Επιπλέον, κατά την εξαετία από το 1999 έως το 2004, η "Παρρησία" διοργάνωσε τους ετήσιους Πανευβοϊκούς Μαθητικούς Αγώνες Ποίησης, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Εύβοιας.
.
Από το 2007, ωστόσο, διακόψαμε την έκδοση του περιοδικού, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού βάρους, αλλά όχι βέβαια και τις δραστηριότητές μας. Τα ρεπορτάζ μας συνεχίζονται και, κατόπιν συμφωνίας με την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη, τα δημοσιεύουμε, από πέρσι ήδη, στις φιλόξενες σελίδες της. Και τώρα ξεκινάμε παράλληλα την ηλεκτρονική έκδοση, η οποία, όπως είναι φυσικό, προβλέπεται να έχει πολύ μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από την έντυπη.
.
Καλώς βρεθήκαμε, λοιπόν, και να είστε βέβαιοι πως σας επιφυλάσσουμε πολλές εκπλήξεις, μέσα από ουσιώδη, αποκαλυπτικά και, εκ πεποιθήσεως, πάντα μαχητικά ρεπορτάζ και άρθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου