Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ... ΣΑΣ

Είπαμε να σκαρώσουμε ένα περιοδικό μαχητικό, γραμμένο με υπευθυνότητα και μεράκι και, πάνω απ' όλα, με θάρρος και ειλικρίνεια. Το βαφτίσαμε
"Παρρησία" δεδομένου ότι αυτή η σπανίως χρησιμοποιούμενη λέξη σημαίνει τη θαρραλέα και ειλικρινή έκφραση της άποψης και της σκέψης μας γενικότερα. Σημαίνει, δηλαδή, να λες - και να γράφεις - τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να φοβάσαι κανέναν ούτε να αποκρύπτεις τίποτα. Είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε κι εμείς να κάνουμε με τούτη τη δραστηριότητα.

Το περιοδικό εκδίδεται από παιδιά του Γυμνασίου Ψαχνών υπό το συντονισμό του φιλόλογου Δημήτρη Μπαρσάκη και τα θέματά του αφορούν στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και σε κάθε τομέα πολιτισμού, σε τοπικό επίπεδο κατά κύριο λόγο, χωρίς όμως αυτό να απο­κλείει και την προσέγγιση θεμάτων ευρύτερου γεωγραφικού ενδιαφέροντος.
Μέσω της Παρρησίας μας, θα αντισταθούμε στη νοσογόνο κοινωνική ανευθυνότητα και την ολέθρια ιδιοτέλεια, φαινόμενα που, συν τοις άλλοις, ωθούν στην υποκρισία και την ένοχη σιωπή. Πάντως, πρόθεσή μας δεν είναι μόνο να ξεσκε­πάζουμε και να καυτηριάζουμε τα «κακώς κείμενα». Πρόθεσή μας, επίσης, είναι να προ­βάλλουμε και τα όσα θετικά συμβαίνουν γύρω μας, παραθέτοντας, σε κάθε περίπτωση, και τις δικές μας θέσεις και προτάσεις.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα της «Παρρησίας» είναι ότι συνιστά ένα έντυπο δράσης, που στηρίζεται στο βίωμα και την πράξη, στην άμεση επαφή με τα πράγματα, στην επιτόπια έρευνα και την «ιδίοις όμμασι» μαρτυρία. Είναι προφανές ότι το αναληφθέν έργο έχει μεγάλες δυσκολίες, μα είναι μεγάλη κι η θέληση μας και η πίστη μας στην αξία αυτού του έργου.

Σας θέλουμε συμμάχους και συνεργάτες στην «Παρρησία». Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας απόψεις σας, πληροφορίες, σχόλια, ιδέες, παρατηρήσεις κλπ., στην ταχυδρομική διεύθυνση: Γυμνάσιο Ψαχνών, 34400 Ψαχνά Εύβοιας (τηλ. 22280-22518 & 23442) και στο e-mail: dimbarsak@gmail.com.
Η Παρρησία είναι… δική σας!
(Η συντακτική ομάδα και ο συντονιστής καθηγητής, Μάρτιος 1999)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου