Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΒΑΡΑΝΕ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ (άρθρο της "Ελευθεροτυπίας" για την "Παρρησία")

.
Βαράνε στο ψαχνό τα παιδιά των Ψαχνών
Για την «Παρρησία», το θαυμάσιο περιοδικό που εκδίδουν οι μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου Ψαχνών (Εύβοια) με συντονιστή τον καθηγητή τους Δ. Μπαρσάκη, σας έχω ξαναγράψει. Θα γράψω και σήμερα, διότι το νέο τεύχος (υπ' αριθμόν 16) που μου έστειλαν τα παιδιά είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον απ' τα προηγούμενα: Διαβάζεται όλο!

Μια επί τροχάδην παρουσίαση των θεμάτων του:

* Μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο μάστορα του βιολιού, Αλέκο Αραπάκη, που γεννήθηκε και έζησε στα Ψαχνά (καταγωγή από τη Σούρπη, του Αλμυρού του Βόλου).

* Επίσκεψη και ρεπορτάζ στη Μάνικα, κοντά στη Χαλκίδα, που υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο οργανωμένης κατοίκησης στην Ευρώπη, κατά την 3η χιλιετία π.Χ. Περιγράφονται οι προσπάθειες των αρχαιολόγων Χρήστου Τσούντα (1904), Γιώργου Παπαβασιλείου (1906), Δημ. Θεοχάρη (1955), Αδαμάντιου Σάμψων (1982) και, τέλος, της Εφης Σαπουνά-Σακελλαράκη (1986) να αναδείξουν τα ευρήματα των ανασκαφών, αλλά και η σημερινή εγκατάλειψη και καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου.

* Αποκλειστική συνέντευξη του Διονύση Σαββόπουλου, όπου ο σπουδαίος τραγουδοποιός μιλάει για όλα - ακόμα και για το τραγούδι.

* Περίπατος και αποκαλύψεις στο Φαράγγι της Αγάλης (στη Δίρφη), όπου εκτός απ' τη μαγεία της άγριας φύσης αναδεικνύεται και μια περίεργη υπόθεση με οσμή οικονομικού σκανδάλου.

* Συνέντευξη με τη Μόνικα, εκπρόσωπο της νέας γενιάς του ελληνικού τραγουδιού που, παράλληλα με τις σπουδές της στο Μαθηματικό της Αθήνας, κάνει δειλά βήματα στη μουσική σκηνή.

Και άλλα πολλά. Μπράβο, ρε παιδιά, πάντα τέτοια. Και πάντα με ωραία ελληνικά, με σφιχτά κείμενα, χωρίς χαριτωμενιές, μπουρδολογίες και διάφορα «δήθεν». 

(Π. Διαμαντής)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ, Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

1 σχόλιο:

  1. Άντε και εις ανώτερα, δηλαδή ρεπορτάζ για την παρρησία και στον διεθνή τύπο :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή